Pages

Saturday, April 9, 2011

အုန္းႏို႔ေက်ာက္ေက်ာ

Agar agar with coconut milk

သၾကၤန္နားနီးလာျပီဆိုေတာ့ (ေမြးေန႔ေရာက္ေတာ့မယ္... း) အီကား စကားခ်ပ္)
သၾကၤန္စာေလး တင္ခ်င္လို႔ပါ

အိုးသန္႔သန္႔တစ္လံုးထဲကို ေရ တစ္လီတာခဲြ၊ အုန္းႏို႔ ၅၀၀ မီလီလီတာ ၊ သၾကား ၅၀၀ ဂရမ္ ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္ ထည့္ျပီး က်ိဳပါတယ္ ။ ေရဆူလာျပီဆိုရင္ တယ္လီဖုန္းတံဆိပ္ေက်ာက္ေက်ာ ၂၅ ဂရမ္ကို ပန္းကန္တစ္လံုးမွာ ေရနည္းနည္းနဲ႔ ေဖ်ာ္ ၊ အုန္းႏို႔ရည္အိုးထဲ ေလာင္းထည့္ျပီး ေမႊပါတယ္။

ေက်ာက္ေက်ာေမႊတဲ့ဇြန္းမွာ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္ေလးေတြ မျမင္ရေတာ့ဘူးဆိုရင္ ပန္းကန္ျပားထဲမွာ ေက်ာက္ေက်ာတစ္ဇြန္းေလာက္ ေလာင္းျပီး ခဲ၊ မခဲ စမ္းၾကည့္ပါ
ေက်ာက္ေက်ာခဲျပီဆိုရင္ ဗန္းထဲထည့္ျပီး အေအးခံလို႔ရပါျပီ
မီးဖိုေပၚ အိုးစတည္တဲ့အခ်ိန္က စတြက္ရင္ တစ္နာရီေလာက္ေတာ့ က်ိဳရပါတယ္ ။

စားၾကပါဦး ၊ ပိုစ့္အသစ္ ထပ္မတင္ႏိုင္ရင္လည္း ဒါေလးကိုပဲ ေမြးေန႔အတြက္လို႔ မွတ္ပါေနာ္ း)

အုန္းႏို႔မ်ားသြားလို႔ ေက်ာက္ေက်ာလႊာ မညီဘူး ျဖစ္သြားပါတယ္ ၊ အုန္းႏို႔ ၂၅၀ မီလီလီတာေလာက္ဆို အေတာ္ပဲ ေနမွာပါ
အတိုင္းအတာေတြအတြက္ ေခါင္းမစားပါနဲ႔ေနာ္
ေရခ်ိန္ဖို႔ ေရသန္႔ပုလင္းေဟာင္းကို သံုးလို႔ရသလို ၊ က်န္တဲ့ပစည္းေတြကလည္း သူတို႔ကို ထုပ္ထားတဲ့ အိတ္ေပၚမွာ ဘယ္ေလာက္ပမာဏပါတယ္ဆိုတာ ေရးထားတာမို႔လို႔ ကိုယ္ထည့္ခ်င္သေလာက္ မွန္းျပီး ယူလိုက္ရံုပါပဲ
ဥပမာ သၾကားက ၁ ကီလိုဂရမ္အထုပ္ ၊ ကိုယ္သံုးမွာက ၅၀၀ ဂရမ္ဆို အထုပ္တစ္ဝက္ေလာက္ မွန္းျပီးထည့္လို႔ရတာပါပဲ
ဓါတ္ပံုမလွျခင္း သည္းခံပါ း)
ျမန္မာႏွစ္သစ္မွာ အားလံုး စိတ္ခ်မ္းသာၾကပါေစ

(ေက်ာက္ေက်ာေတြစီထားပံုကိုၾကည့္ျပီး Mitsubishi logo ကိုေတာင္ သတိရမိတယ္ ;)
ေက်ာက္ေက်ာမစားဖူးဘူးတဲ့ တစ္ေယာက္ေသာသူကိုလည္း သတိရပါတယ္)

Monday, December 6, 2010

အာလူးကတ္တလိပ္

(Potato Cutlet ;))
ေမေမ့လက္ရာေကာင္းေတြထဲက တစ္ခု


အာလူးကို အိမ္မွာေတာ့ ဂ်ံဳမႈန္႔ ၊ ေကာ္မႈန္႔ နည္းနည္းျဖဴးျပီး ကိုင္ေလ့ရွိပါတယ္
လက္မကပ္ေအာင္၊ အာလူးလံုးရတာလြယ္ေအာင္ပါ

မေၾကာ္ခင္ ဂ်ံဳမႈန္႔ေပါင္ဒါ လူးထားတဲ့ အာလူးေလးေတြ

ေၾကာ္ေနတုန္း ဓါတ္ပံုရိုက္ထားခ်င္လို႔

စားၾကပါဦး း)

ကိုယ္တိုင္လည္း ေပ်ာ္ေပ်ာ္ေနခ်င္တယ္
လာလည္တဲ့သူေတြလည္း ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစေနာ္ း)

ေနာက္ဆက္တဲြ း)
============

လူၾကီး လက္သီးဆုပ္ေလာက္ အာလူးၾကီး ၅ လံုးဆို အဆာအတြက္ ၾကက္သြန္နီဥၾကီး ၂ လံုး ၊ (အသားထည့္ခ်င္ရင္ ၅က်ပ္သားေလာက္) လိုပါမယ္ ။ အာလူးကတ္တလိပ္ ၁၀ လံုးရပါတယ္ း)

အာလူးေတြကို ေရေဆးပါ ၊
အာလူးက အေစးေတြ ထြက္ေအာင္ အာလူးထိပ္ႏွစ္ဖက္က အခံြကို ဓါးနဲ႔ လႊာလိုက္ပါ
(အဲဒါဆို အာလူးျပဳတ္က မြမြေလး ရတယ္ ၊ စားရတာလည္း အေစးအရသာ မရွိေတာ့ဘူး လို႔ စာအုပ္ထဲမွာ ဖတ္ဖူးလို႔ပါ)
အာလူးကို ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ ျပဳတ္ပါ ၊ အနည္းဆံုး အာလူးေတြျမဳပ္တဲ့အျပင္ ေနာက္ထပ္ တစ္ဆ ေလာက္ေပါ့
ေရတဝက္ေလာက္ ခန္းသြားရင္ အာလူးကို တစ္ဖက္လွန္ေပးပါ
(အာလူး ႏူး၊မႏူး သိရေအာင္ ခက္ရင္းေလးနဲ႔ အာလူးကို ထိုးၾကည့္ပါ)
အာလူး ႏူးျပီ ဆိုရင္ အေအးခံထားလိုက္ပါ

အဆာအတြက္ ၾကက္သြန္နီ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း စဥ္းထားတာ ၊ ဆား ၊ အခ်ိဳမႈန္႔ ၊ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႔ ၊ မဆလာတို႔ကို ဆီနည္းနည္းနဲ႔ လွိမ့္ပါ
(အသားထည့္ခ်င္ရင္ ေတာက္ေတာက္စဥ္းျပီး ထည့္ေၾကာ္ပါ)
ျပီးရင္ ဆီစစ္ထားပါ
(ဆီပါရင္ အာလူး လံုးရတာ ခက္လို႔ပါ)

အာလူးျပဳတ္ေတြကို အခံြခြာ ၊ ငရုတ္ဆံုနဲ႔ ဖြဖြေလး ေထာင္းပါ ။
(အရမ္းေထာင္းျပီး အာလူးေတြ ေစးကုန္ရင္ အာလူး လံုးရတာ ခက္ပါတယ္ ၊ အာလူးေတြ ေၾကေအာင္ေတာ့ ေထာင္းေပးပါ )
ေထာင္းျပီးသား အာလူးေတြကို ဆား ၊ အခ်ိဳမႈန္႔ ၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔နဲ႔ နယ္ပါ

ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ဂ်ံဳမႈန္႔ (သို႔မဟုတ္) ေကာ္မႈန္႔ ထည့္ထားပါ ၊ လက္ဖဝါးႏွစ္ဖက္မွာလည္း နည္းနည္းလူးလိုက္ပါ
ေထာင္းျပီးသားအာလူးကို ၾကက္ဥႏွစ္လံုးစာေလာက္အရြယ္ ယူျပီး အာလူးလံုးမ်က္ႏွာျပင္မွာ ဂ်ံဳမႈန္႔ပါးပါးကပ္ေအာင္ လွိမ့္လိုက္ပါ
လက္ဖဝါးႏွစ္ဖက္ထဲထည့္ျပီး အာလူးလံုးေလး ျပားသြားေအာင္ ဖိလိုက္ပါ

ကိုယ့္လက္ဖဝါးကို လက္ခုပ္ေလးလို ၊ ခြက္ေလးလို လုပ္ၾကည့္ပါ း)
အာလူးျပားကိုလည္း အဲဒီလက္ဖဝါးအတိုင္း အလိုက္သင့္ေလး ဖိလိုက္ရင္ အဆာထည့္ဖို႔ အာလူးခြက္ေလး ျဖစ္သြားပါလိမ့္မယ္
ေၾကာ္ျပီးဆီစစ္ထားတဲ့အဆာကို လဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းေလာက္ အာလူးခြက္ေလးထဲကိုထည့္ ၊ ေဘးဖက္က အာလူးသားေတြကို အဆာေပၚကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း အုပ္ေပးပါ
အာလူးလံုးေလးကို နည္းနည္းဖိျပီး ပံုစံက်ေအာင္လုပ္ေပးပါ ၊
ဂ်ံဳမႈန္႔ကို ခပ္ပါးပါး ထပ္လူးေပးပါ ၊ အဲဒါဆို ေၾကာ္ရင္ အာလူးလံုးေတြ ပံုပ်က္တာ ၊ ေပါက္သြားတာ မျဖစ္ေတာ့ပါဘူး ။

ေၾကာ္မယ့္ဒယ္အိုးထဲကို ဆီခပ္မ်ားမ်ားထည့္ ၊ ဆီပူလာရင္ အာလူးထည့္ ၊ ေၾကာ္တဲ့ေယာင္းမနဲ႔ အာလူးလံုး အေပၚဘက္ကိုလည္း ဆီပူေလာင္းေပးပါ
ခဏေနရင္ အာလူးလံုးကို ေနာက္တစ္ဖက္လွန္ေပးပါ ၊ ဝါညိဳေရာင္ေလး ျဖစ္လာရင္ ဆီစစ္ျပီး ဆယ္လို႔ရပါျပီ

အာလူးေတြကို ဒယ္အိုးထဲ ၾကပ္ေနေအာင္ မထည့္ပါနဲ႔ ။ အာလူးလံုးေတြ ဆီပူေလာင္းဖို႔လြယ္ေအာင္ ၊ ဟိုဘက္ဒီဘက္လွန္ဖို႔ လြယ္ေအာင္လို႔ပါ
မီးျပင္းျပင္းနဲ႔လည္း မေၾကာ္ပါနဲ႔ေနာ္ ။ ခဏေလးနဲ႔ က်က္ပါတယ္ ။
ထမင္းပူပူေလးကို အေၾကာ္ဆီေလးဆမ္းျပီး တဲြစားရင္ သိပ္ေကာင္းေပါ့ း)

း) ေရးရတာ လက္ဝင္လို႔ ပ်င္းျပီး မေရးဘဲ ထားတာ း)
ေရးေပးပါ ဆိုလို႔ ေရးလိုက္ျပီေနာ္ ၊ စားခ်င္သူလည္း အာလူးကတ္တလိပ္ လုပ္ရတာ အဆင္ေျပပါေစ း)
ဒါက ကြ်န္မလုပ္တဲ့နည္းပါ ။ တျခားနည္းေတြလည္း အစ္မမိုးေကာင္းသူ ဆီမွာေတြ႕ လို႔ ထည့္ေပးလိုက္ပါတယ္ ။ ပိုစ့္ပိုင္ရွင္မ်ားကိုလည္း ခြင့္ေတာင္းပါတယ္ေနာ္

http://mogaungthu.blogspot.com/2009/08/blog-post_19.html

Friday, November 26, 2010

ျမင္းခြာရြက္သုပ္

Pennywort salad :)

ျမင္းခြာရြက္ကို ေမေမသုပ္တဲ့ပံုစံ သုပ္ထားတာ း)
အရြက္ေတြကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ႏုပ္ႏုပ္ေလး လွီးရတယ္
ဝါးလို႔လည္း ပိုအဆင္ေျပျပီး ပိုေမႊးသလိုပဲ

ျမင္းခြာရြက္လွီးျပီးရင္ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီး ေရေဆးထားတာရယ္ ၊ ပုစြန္ေျခာက္ မညက္တညက္ ေထာင္းထားတာရယ္ ၊
ဆား ၊ အခ်ိဳမႈန္႔ နည္းနည္း ၊ သံပုရာရည္နည္းနည္း ၊ ဆီခ်က္ဆီနဲ႔ ေရာျပီး ခပ္ဖြဖြေလး နယ္ပါတယ္
ခုနကမွ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေလး ျဖဴးလိုက္ရင္ သိပ္ေမႊးတာပဲ ၊ အခ်ိဳသုပ္ေလး :P

ဒီပိုစ့္ကို ဒီဇင္ဘာအတြက္ စုထားရင္ ေကာင္းမလား စဥ္းစားေနေသးတာ း)
စားၾကပါဦး

Friday, November 12, 2010

ထမင္းေပါင္း

Rice with Mix Vegetables

အိမ္မွာရွိတဲ့ အသီးအရြက္ေလးေတြနဲ႔ ထမင္းေပါင္း လုပ္စားပါတယ္
niceflavour က ၾကာဇံသုပ္ကေန မတက္ေသးဘူးလား... ဆိုလို႔ ရွိတာေလး တင္လိုက္ပါတယ္ း)
အသားမပါဘူးေနာ္

ဒါက အသီးအရြက္ကို အရင္ေၾကာ္ထားတာ(တရုတ္နံနံအမ်ားၾကီးနဲ႔)၊ ထမင္းေပါင္းအတြက္ဆို ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) နည္းနည္းပါတဲ့အရသာ ၾကိဳက္တယ္

ဂ်ံဳမႈန္႔နည္းနည္း၊ ဆား ၊ အခ်ိဳမႈန္႔ ၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔နည္းနည္း နဲ႔ ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရတာ ၾကိဳက္တယ္

မေတြ႕ တာၾကာသြားျပန္ျပီေနာ္ ၊ စားၾကပါဦး း)

Tuesday, October 5, 2010

ၾကာဇံသုပ္

Rice Vermicelli Salad (Myanmar Style)

အစ္မတစ္ေယာက္ စားခ်င္တယ္ ဆိုလို႔ လုပ္ေပးခဲ့တဲ့ ၾကာဇံသုပ္ပါ
ၾကာဇံနဲ႔အာလူးကို အဓိကထားျပီး အခ်ိဳသုပ္တဲ့ပံုစံပါ

ဟင္းခါး ပူပူစပ္စပ္ေလးနဲ႔ တဲြေသာက္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္ ၊ လိုေနတဲ့ အစပ္အရသာ ျပည့္စံုသြားတယ္လို႔ ခံစားရတယ္

ဆီခ်က္ဝါဝါေလးက မပါမျဖစ္ေပါ့ ၊
(Before:)

(After:)


ကြ်န္မအတြက္ေတာ့ အစားအစာ ဆိုတာ ကြ်န္မခ်စ္တဲ့၊ခင္တဲ့သူေတြကို ခ်စ္ခင္ေၾကာင္းျပတဲ့ အမွတ္အသားတစ္ခုပါပဲ
Food is one of the way I show my love to my loved ones.

Friday, September 24, 2010

အာလူးႏွပ္

Potato in Egg

အာလူး ၾကိဳက္ရဲ႕ လား မသိဘူး
ၾကက္ဥေရာ ၾကိဳက္ရဲ႕ လား မသိဘူး
(ကိုေလးျဖဴ လိုေမးၾကည့္တာ း))
ႏွစ္မ်ိဳးလံုး ၾကိဳက္ရင္ေတာ့ ဆက္ဖတ္ေနာ္ း)



ဒီဟင္းက ေမေမခ်က္ေနက် ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါ ၊ ေလေျပကေတာ့ သိပ္ၾကိဳက္ေပါ့ း)

အာလူးကို အခံြႏႊာ ေရေဆးျပီး ေရစိမ္ထားပါ (အာလူးအေစးေတြက ေလသလပ္ရင္ အာလူးကိုညိဳသြားေစလို႔ပါ)
အာလူးကို လက္သန္းတစ္ျခမ္းအရြယ္ေလာက္အထူ အဝိုင္းေလးေတြလွီး ၊ အဲဒီအဝိုင္းေလးေတြကို အစိပ္ေလးေတြ ျပန္စိပ္ပါ
စိပ္ျပီးရင္ ေရေသခ်ာျပန္ေဆးပါ(ညိဳသြားမွာ စိုးလို႔ပါ)
ျပီးရင္ အာလူးေတြကို ေရစစ္ထားပါ

ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီပူလာျပီဆိုရင္ နႏြင္းနည္းနည္းထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
ေရစစ္ထားတဲ့ အာလူးေခ်ာင္းေလးေတြ ထည့္ျပီး အသာေမႊေပးပါ
အာလူးေလးေတြ အေရာင္ေျပာင္းျပီး ၾကည္ၾကည္ေလး ျဖစ္လာပါလိမ့္မယ္

ၾကက္သားမႈန္႔ (ဒါမွမဟုတ္ ဆားနည္းနည္း၊ အခ်ိဳမႈန္႔နည္းနည္း) ထည့္ျပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊပါ
အာလူးႏူးေအာင္ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ထားပါ



အာလူးႏူးျပီး ဆီျပန္ခါနီးအခ်ိန္မွာ ၾကက္ဥထည့္ေမႊပါ
(ၾကက္ဥက ေခါက္မထားလည္း ရပါတယ္ ၊ ေလေျပေတာ့ အာလူးအိုးထဲ ထည့္ေမႊလိုက္တာပါပဲ း))

ၾကက္ဥဖတ္ေလးေတြက်က္ျပီး ဆီျပန္လာျပီဆို စားလို႔ရပါျပီ

Friday, September 17, 2010

ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္ း)

Winged Bean Salad (Myanmar Style ;)


မေတြ႔တာ အေတာ္ၾကာသြားျပန္ျပီေနာ္
post မတင္တာၾကာလို႔ ရွိတာေလး တင္လိုက္ပါတယ္ း)
စားၾကပါဦး



ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို အစိမ္းေရာင္မေပ်ာက္ေအာင္ ျပဳတ္၊ ေရစစ္ျပီး မထူမပါးေလး လွီးပါတယ္
ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီး ေရစစ္ထားတာရယ္ ၊ ေျမပဲေလွာ္ မညက္တညက္ ေထာင္းထားတာရယ္၊
မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္ ၊ ငရုတ္သီးေလွာ္မႈန္႔ ၊ ဆား ၊ အခ်ိဳမႈန္႔ နည္းနည္းစီရယ္
နႏြင္းနဲ႔ခ်က္ထားတဲ့ ဆီခ်က္ေမႊးေမႊးေလးရယ္နဲ႔ အသာေရာျပီး နယ္လိုက္ရင္ ရပါျပီ
အသုပ္လို႔ ေျပာတာထက္ သနပ္လို႔ေျပာရင္ ပိုမွန္မယ္ထင္ပါတယ္
း)